sobota, 12 października 2013

Paluchy ziołowe

W sam raz na imprezę - sprawdzają się jako osobna przystawka, ale pasują też jako dodatek do innych potraw. Fajnie smakują z dipem ziołowym :)


Przepis

- 0,5 kg mąki,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 5 dag drożdży,
- łyżeczka cukru,
- szklanka letniego mleka,
- rozmaryn i zioła prowansalskie.

Drożdże zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem, odstawić na około 30 minut. Jajko roztrzepać z solą i ziołami. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto. Na koniec dodać drożdże i ponownie zarobić ciasto, które trzeba odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować (będziecie potrzebować mąki, żeby się nie przyklejały do wszystkiego) i pociąć w paski. Blaszkę wyłożyć papierem śniadaniowym i posypać mąką (bo inaczej bardzo ciężko odchodzą), ułożyć uformowane ciasto, które przed włożeniem do piekatnika lepiej zwilżyć wodą albo posmarować jajkiem (ładniej się rumieni) i posypać ziołami. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut (jeśli będą już rumiane - wyciągać).

Przepis na dip



- opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego (może być zwykły naturalny, ale ten się lepiej sprawdza, jest znacznie gęstszy),
- 2 ząbki czosnku,
- koperek,
- sól, pieprz, oregano, bazylia i zioła prowansalskie.

Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek pokroić i dodać do jogurtu. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem, a następnie wymieszać. Gotowe! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz