sobota, 5 marca 2016

Kolorowa tarta ze szpinakiem, mięsem mielonym i pomidorem

Wielbicielką tart jestem od dawna. Wielbicielką szpinaku - jeszcze dłużej. A połączenie jednego i drugiego - niebo w gębie. Zwłaszcza, gdy do tego wszystkiego jest dobrze przyprawione mięso. Och i ach. Wybitnie sycąca potrawa. Dobra i na ciepło, i na zimno. I zaraz po wyjęciu z piekarnika, i z mikrofalówki - dwa dni po zrobieniu. Przetestowane :)


/przepis na ciasto/
- 100 g masła (lub margaryny),
- 1 jajko,
- ok. 1,5 szklanki mąki (u mnie 1 szklanka pszennej pełnoziarnistej, 1/2 szklanki żytniej pełnoziarnistej),
- łyżka wody - szczypta soli, pieprzu, zioła prowansalskie, oregano i odrobina czosnku granulowanego,

Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Jeśli za mocno się klei - trzeba dosypać troszkę mąki. Po wyrobieniu można albo włożyć ciasto do zamrażarki/lodówki (jeśli macie sporo czasu) i następnie, po rozwałkowaniu, wyłożyć na blaszkę, albo od razu wyłożyć na blaszkę i razem z nią włożyć do lodówki. Chłodzić przez ok. 30 min (w lodówce, zamrażarka - krócej).

/przepis na farsz i mięso/
- 300 g mrożonego szpinaku (albo świeżego),
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 średniej cebuli - 50 g sera typu feta,
- gałka muszkatołowa, pieprz, sól,
- 250 g mięsa mielonego (najlepiej drobiowe, ale to nie przymus),
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, kurkuma,


/wykończenie/
- pół kubeczka małego jogurtu naturalnego,
- 1 jajko,
- sól i pieprz,
- ser żółty (starty bądź drobno pokrojony),
- 1 pomidor pokrojony w plastry.

Jogurt naturalny roztrzepujemy z jajkiem, z solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i na nim podduszamy czosnek z cebulą. Dodajemy szpinak. Gdy się rozmrozi doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Dodajemy ser i mieszamy aż się wszystko połączy. Sprawdzamy czy trzeba dosolić :)
Mięso smażymy na drugiej patelni. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, na koniec dodajemy odrobinę kurkumy dla koloru i ciekawszego smaku.

Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 200 stopniach przez ok. 10 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy mięso. Na mięso masę szpinakową. Całość polewamy sosem, układamy plastry pomidora i posypujemy serem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 30 - 35 minut.




Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz