niedziela, 7 lutego 2016

Żółte spaghetti

Ostatnio bardzo często jadam makaron - to chyba moje ulubione źródło węglowodanów. Cała magia polega na przygotowaniu mniej lub bardziej oryginalnego sosu. Pomidorowy, serowy, pieczarkowy, z brokułami - cokolwiek akurat znajduje się w lodówce. Wszystko się sprawdzi.

Dziś postanowiłam poszaleć z przyprawami. I kolorami. I z tej zabawy wyszło coś naprawdę fajnego :)

/porcja dla jednej osoby/

- 100 g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty),
- 150 g mięsa mielonego drobiowego,
- ząbek czosnku,
- pół niedużej cebuli,
- garść rukoli,
- łyżeczka kurkumy (tak na oko),
- łyżeczka mięty suszonej,
- szczypta oregano,
- łyżka sosu sojowego,
- sól, pieprz.


Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju, posypując odrobiną soli i oregano. Następnie drobno kroimy czosnek i dodajemy do cebuli. Następnie na patelnię wrzucamy mięso. Przyprawiamy kurkumą, miętą, solą i pieprzem. Kiedy jest już gotowe dodajemy sos sojowy. Sprawdzamy czy jest odpowiednio pikantne i słone, w razie potrzeby - doprawiamy.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy jest już ugotowany al dente, odlewamy znaczną część wody. Następnie, wraz z pozostałą częścią wody od gotowania dodajemy do mięsa i mieszamy, aż zgęstnieje. Rukolę dodajemy, gdy odparuje woda - mieszamy.

Gotowe :)
Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. najlepszy blog kulinarny w polskim internecie

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie i smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto, ale efektownie! Najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepszy powrót w polskim internecie!

    OdpowiedzUsuń