wtorek, 2 lipca 2013

Piersi z kurczaka z 'dipem'

Dobre na imprezę jako przekąska, sprawdza się jako szybki obiad, zwłaszcza, jeśli się go je, oglądając film :) W sumie, zero w tym filozofii, każdy może przyrządzić, no i można na upartego podciągnąć to pod zdrową żywność (tak sobie wmawiam, w końcu trochę tłuszczu na patelni nikomu krzywdy nie zrobi, a majonez z jogurtem naturalnym tym bardziej).
Nie wiem czy wspominałam już, jak bardzo się cieszę, że w końcu są wakacje :D
W związku z tym, wrzucam piosenkę, która się idealnie w letnie klimaty wpasowuje - Enej 'Cykady na cykladach'

Przepis

- 2 piersi z kurczaka (albo więcej, w zależności, ile potrzebujecie),
- przyprawy (do mięsa: sól, pieprz ziołowy -dużo pieprzu, żeby smak był wyrazisty, oregano, zioła prowansalskie, papryka ostra - jej akurat nie za wiele, żeby nie zmieniły za bardzo koloru; do dipu - pieprz, sól, odrobina ziół prowansalskich),
- 2 łyżki majonezu,
- pół opakowania jogurtu naturalnego,
- koperek (do smaku i ozdoby).

Piersi z kurczaka kroimy na dłuższe kawałki (tak żeby po usmażeniu nadawały się na dwa kęsy, nie wiem jak to wytłumaczyć, najlepiej zobaczcie na zdjęciu o co mi chodzi :) ), przyprawiamy i smażymy. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy przyprawy i koperek. Gotowe :)

2 komentarze:

  1. Kurczak wygląda świetnie, z takim dipem smakuje na pewno obłędnie :) Lekko i smacznie: w to mi graj! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczaczek w ziołach i dip = idealne połączenie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń