piątek, 20 września 2013

Pierś z kurczaka w rozmarynie z zapiekanką ziemniaczaną

Przepis podpatrzyłam w jakimś programie Jamiego Olivera, co prawda zapomniałam dokładnie zapisać ile czego on użył, ale na oko udało się powtórzyć. Jedyne co, to błędem było zadowolenie się groszkiem konserwowym. Nie róbcie tego. Jednak mrożony nadaje się o niebo bardziej.

Składniki:

- pierś z kurczaka (na jedną osobę - jeden filet),
- świeży rozmaryn,
- pieprz i sól,
- ziemniaki (nie wiem ile ich obrałam, w akcie poświęcenia na rzecz rodziców - sama ziemniaków nie trawię, był to cały, dość spory garnek, ale stwierdzam, że trochę przesadziłam z ilością),
- 3 duże cebule,
- kilka liści szałwii, - śmietana 12%,
- starty ser (najlepiej jakiś twardy, ale żółty też się sprawdza),
- paczka szpinaku,
- paczka zielonego, mrożonego groszku.

Piersi z kurczaka solimy i doprawiamy pieprzem z obu stron, posypujemy rozmarynem. Zawijamy je w papier śniadaniowy albo folię aluminiową, a następnie wałkiem (można spróbować tłuczkiem do mięsa, ale ostrożnie), delikatnie rozbijamy na cieńsze kawałki, tak, żeby rozmaryn 'przykleił' się do mięsa.
Obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki gotujemy, aż będą w miarę miękkie (trzeba uważać, żeby ich nie rozgotować!), a w międzyczasie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, aż do skarmelizowania. Dodajemy do niej liście szałwii i smażymy przez kolejną chwilkę. Na cebulę wykładamy ziemniaki, polewamy całość śmietaną i ścieramy na to ser. Wkładamy do piekarnika (temperatura ok. 200 stopni, funkcja termoobieg) na parę minut, żeby ziemniaki całkowicie zmiękły, a ser się roztopił. Piersi z kurczaka smażymy, zaczynając od strony z rozmarynem. Z każdej strony powinno być ładnie zarumienione.
Szpinak myjemy i wrzucamy razem z groszkiem do wrzącej, posolonej wody, gotujemy ok. 4 - 6 minut. Teoretycznie to by wystarczyło, ale można podsmażyć z czosnkiem na masełku.



Smacznego! :)

1 komentarz: