czwartek, 2 maja 2013

Ciasto francuskie z jabłkami

Szybki sposób na zwalczenie 'głoda na słoda'. Ciasto francuskie znowu gotowe (Wojtek, nie czepiaj się!), ale trochę mnie odrzuca konieczność kilkakrotnego wałkowania. Ale kiedyś się za to zabiorę, na pewno. Może w wakacje. Może nie, zobaczymy :D
Jeśli chodzi o to, czego użyć jako farszu - pełna dowolność. Mnie naszła ochota na jabłka, miałam mus, dokroiłam trochę świeżych, ale równie dobrze można wykorzystać jakiś dżem (im gęstszy, tym lepiej), brzoskwinie z puszki, banany z czekoladą (za słodko dla mnie)... Co Wam przyjdzie do głowy (tylko pamiętajcie, że rzadki farsz z dużym prawdopodobieństwem będzie wypływał, przez co ciasto dłużej będzie się piekło).

Przepis

- rolka lub dwie gotowego ciasta francuskiego (zależy ile chcecie, żeby wyszło. u mnie robione z 2 rolek),
- mus jabłkowy do posmarowania i jedno jabłko pokrojone w kostkę (bądź, jak pisałam, cokolwiek innego),
- cynamon (chyba że nie lubicie, ja uwielbiam),
- woda i cukier wanilinowy.

Ciasto smarujemy musem, posypujemy jabłkami, dodajemy cynamon. Zwijamy w rulon, boki delikatnie zaklejamy. Smarujemy wodą i posypujemy cukrem. Kroimy po skosie w paski o grubości ok. 1,5 cm. Wykładamy na blaszkę i pieczemy (zazwyczaj jest to ok 20 minut, ale z racji, że owoce puszczają sok, może być potrzebne więcej czasu; kiedy góra ciastek jest już upieczona, a dół mokry od soku, zmieńcie funkcję piekarnika na grzanie od dołu; co do temperatury - ja piekłam w 200 stopniach, później zmniejszyłam do 180, żeby się za mocno z wierzchu nie spiekły).

Miałam mocno popękane ciasto, także musiałam je rozwałkować


Smacznego! :)

5 komentarzy:

  1. fajny pomysł na szybki deserek do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam słodkości z ciasta francuskiego, dziś w lidlu były truskawki w promocji, więc robiłam trójkąciki z truskawkami, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. delicje!!!! moje dzieciństwo:D

    OdpowiedzUsuń
  4. witaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwieeeelbiam :) Ale bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń