Jeśli chodzi o to, czego użyć jako farszu - pełna dowolność. Mnie naszła ochota na jabłka, miałam mus, dokroiłam trochę świeżych, ale równie dobrze można wykorzystać jakiś dżem (im gęstszy, tym lepiej), brzoskwinie z puszki, banany z czekoladą (za słodko dla mnie)... Co Wam przyjdzie do głowy (tylko pamiętajcie, że rzadki farsz z dużym prawdopodobieństwem będzie wypływał, przez co ciasto dłużej będzie się piekło).
Przepis
- rolka lub dwie gotowego ciasta francuskiego (zależy ile chcecie, żeby wyszło. u mnie robione z 2 rolek),
- mus jabłkowy do posmarowania i jedno jabłko pokrojone w kostkę (bądź, jak pisałam, cokolwiek innego),
- cynamon (chyba że nie lubicie, ja uwielbiam),
- woda i cukier wanilinowy.
Ciasto smarujemy musem, posypujemy jabłkami, dodajemy cynamon. Zwijamy w rulon, boki delikatnie zaklejamy. Smarujemy wodą i posypujemy cukrem. Kroimy po skosie w paski o grubości ok. 1,5 cm. Wykładamy na blaszkę i pieczemy (zazwyczaj jest to ok 20 minut, ale z racji, że owoce puszczają sok, może być potrzebne więcej czasu; kiedy góra ciastek jest już upieczona, a dół mokry od soku, zmieńcie funkcję piekarnika na grzanie od dołu; co do temperatury - ja piekłam w 200 stopniach, później zmniejszyłam do 180, żeby się za mocno z wierzchu nie spiekły).
Smacznego! :)
fajny pomysł na szybki deserek do kawki ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam słodkości z ciasta francuskiego, dziś w lidlu były truskawki w promocji, więc robiłam trójkąciki z truskawkami, pycha :)
OdpowiedzUsuńdelicje!!!! moje dzieciństwo:D
OdpowiedzUsuńwitaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.
OdpowiedzUsuńUwieeeelbiam :) Ale bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń