środa, 13 marca 2013

Naleśniki z farszem

No, więc jednak na słono. Wróciłam z zajęć piekielnie głodna i stwierdziłam, że nie najem się wersją słodką, bo co to jest... Dżem? Może i się napcham, ale po godzinie zacznę buszować po lodówce. Najpierw miałam plan zrobić je z sosem pomidorowym i smażoną piersią z kurczaka, ale, ponieważ na urodziny koleżanki będę przygotowywać paszteciki z ciasta francuskiego z takim nadzieniem, zmieniłam wersję. Pomidory zostały, tyle, że surowe. Dorzuciłam do nich kawałki mozarelli, kiełki i przyprawy, władowałam do naleśników, zawinęłam, podsmażyłam i posypałam prażonymi orzechami. Brzmi łatwo? I takie też jest ;) Jedyne, co zabiera trochę czasu, to smażenie. Ogólnie - nie jestem w stanie podać dokładnego przepisu, wg którego zrobiłam ciasto na naleśniki, bo zawsze robię to 'na oko', patrząc, żeby była dobra konsystencja... Dlatego też z przymrużeniem oka potraktujcie te proporcje - jeśli wyda Wam się, że ciasto jest za rzadkie dodajcie trochę mąki, jeśli zbyt gęste - dolejcie wody.

Przepis



Ciasto

- 1 szklanka mąki,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- możecie dodać szczyptę soli (ale jeśli chcecie je później spożytkować również na słodko - darujcie sobie),
- kapka oleju (zawsze dodaję, dzięki temu nigdy mi nie przywierają do patelni, a smażenie to niemal przyjemność).

Farsz

- 1 pomidor,
- 1 kulka mozarelli,
- kiełki brokuła i rzodkiewki (możecie dodać ogórka bądź sałatę),
- zioła prowansalskie oregano, bazylia, czosnek granulowany (czosnku nie sypcie za dużo, bo przyćmi inne smaki).





Smacznego!

6 komentarzy:

  1. O, takich jeszcze nie jadłam! Lubię sałatkę caprese, a ten farsz mi ją przypomina, więc chyba kiedyś się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. a jakie sycące ;)
      zjadłam 2 i nic więcej nie byłam w stanie zmieścić :)

      Usuń
  3. mięso a'la pasztet pomidorowy by tu zdziałał cuda, hehe;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o.O
      dalej nie mogę pojąć, jak to możesz jeść ;p

      Usuń