poniedziałek, 16 grudnia 2013

Rogaliki drożdżowe

Chyba najfajniejszy przepis, wg którego robiłam rogaliki. Jeśli macie chwilę czasu (bo jednak trochę się trzeba z wałkowanie, zawijaniem, pieczeniem i lukrowaniem pobawić) - szczerze polecam! :)

Przepis

- 1 kg mąki,
- 4 jajka,
- kostka margaryny,
- 15 dag drożdży,
- 5 łyżek cukru,
- 200 ml mleka,
- cukier wanilinowy.


Drożdże rozprowadzamy w letnim mleku (z dodatkiem odrobiny cukru i mąki, żeby lepiej pracowały) i odstawiamy na kilka minut. Jajka ubijamy z resztą cukru, a do tego dodajemy pozostałe składniki (razem z drożdżami). Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na kształt koła. Wycinamy w miarę równe kwadraty, nakładamy na nie ulubione nadzienie (ja uwielbiam powidła śliwkowe, najlepiej się moim zdaniem sprawdzają) i zawijamy w rogaliki. Układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż będą ładnie zarumienione. Przygotowujemy lukier (łyżeczkę octu lub soku z cytryny ucieramy z 4 łyżkami cukru pudru i łyżką mleka), którym smarujemy ciepłe rogaliki. Lukier posypać kolorowymi cukiereczkami.

Wychodzi ich dość sporo :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz