niedziela, 22 grudnia 2013

Pierogi z kapustą i grzybami

Macie już zrobione czy dopiero się będziecie zabierać? U mnie akurat ta sprawa załatwiona została wczoraj. Podobnie jak pierniczki, ale na nie przepis jutro :)
Nie wiem jak to wygląda u Was, ale w moim przypadku, na świeta, w grę wchodzą tylko te bezmięsne - z kapustą i grzybami.
A leczenie ich to wręcz rytuał :)

Przepis

Ciasto

- 250 ml letniej wody,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oleju,
- 560 g mąki pszennej.

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić. Wiem, że może mało to pomocne, ale tutaj nie ma większej filozofii :)


Farsz

- 1/2 kg kapusty kiszonej,
- 4 dkg grzybów suszonych (chyba, że macie świeże :p),
- 1 cebula,
- pieprz, sól, majeranek,
- 1 jajko.

Grzyby umyć i zalać niewielką ilością ciepłej wody. Gdy nasiakną gotować bez dolewania wody ok. 40 minut. Grzyby odcedzić, a do wywaru włożyć odciśniętą z soku kapustę. Dodać nieco wody i ugotować. Odciśniętą kapustę posiekać, podobnie grzyby. Na tłuszczu podsmażyć cebulę, włożyć kapustę z grzybami i zasmażyć. Przyprawić do smaku i wymieszać z jajkiem.

Pierogi lepimy i gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem kapki oleju. Kiedy same wypływają na wierzch, gotujemy jeszcze 2-3 minuty i wyciągamy:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz