sobota, 1 marca 2014

Siekane kotlety z piersi z kurczaka i brokuły na parze

Tak jakoś długo zeszło od ostatniego wpisu :) Ale nic to, postaram się nadrobić. W zasadzie powinnam jakąś urodzinową potrawę (ciasto czy główne danie?) przygotować, bo to już rok! Wszystko przed nami - postaram się na dniach coś specjalnego upichcić :)
Póki co - dość szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Rzecz jasna brokuły nie są nieodłącznym składnikiem :P Jeśli ich nie lubicie, nie ma problemu :) Osobiście, postanowiłam na wiosnę (tak! to już jak dla mnie wiosna!) wrócić do zieleniny, bo przez zimę niespecjalnie mnie do warzyw ciągnęło...

Przepis

- 2 lub 3 piersi z kurczaka (średniej wielkości),
- 2 łyżki bułki tartej,
- pół szklanki mleka,
- przyprawy (sól, pieprz, rozmaryn, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, szałwia, pieprz i natka pietruszki),
- 1 brokuł,
- jogurt grecki (lub naturalny; na 3 osoby robiłam z 4 łyżek greckiego),
- 1 ząbek czosnku.

Bułkę tartą zalewamy mlekiem. Piersi z kurczaka myjemy i bardzo drobno kroimy



Do mięsa dodajemy przyprawy i bułkę z mlekiem. Mieszamy wszystko razem, a następnie formujemy kotleciki. Smażymy :)



Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i przez ok 10 minut gotujemy na parze.



Jogurt mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem (to wersja prozdrowotna :D, jeśli się takimi rzeczami nie przejmujecie - dodajcie łyżkę majonezu :D ), można ew. troszkę posolić, ale wg mnie było to zbędne.

Można podawać z ziemniakami czy ryżem - co, kto lubi :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz