Przepis dostałam od koleżanki, jakieś 8 lat temu, od jej mamy dla mojej mamy. Moja do tej pory nie zrobiła jej ani razu, bo nie przepada za takim połączeniem składników (majonez i ketchup z kapustą, kukurydzą i piersią z kurczaka?), ale ja korzystam... Przeglądałam kiedyś w internecie - zdjecia i przepisy na sałatkę Gyros. Bardzo zdziwiła mnie różnorodność, nigdy jednak nie wprowadzałam zmian, bo uważam, że nie ma sensu kombinować. Jeśli coś jest dobre i się sprawdza, po co? :)
Przepis
- kapusta pekińska (mała albo pół dużej - drugą połówkę wykorzystajcie na surówkę do obiadu),
- 6 większych ogórków korniszonych (czy tam konserwowych - do tej pory ich nie rozróżniam, serio; zwłaszcza, że 1 - u mnie w domu nie używa się nazwy konserwowe, 2 - przeglądałam przepisy na jedne i drugie, a chociaż się między sobą różnią, żadne nie odpowiadają składnikami temu, co robimy z mamą; trzymajmy się tego, że nie mogą być to kiszone, a te drugie),
- puszka kukurydzy (nigdy nie zużywam całej dużej, dlatego tym razem kupiłam małą - mogłoby jej być troszkę więcej, ale jeśli nie macie później co zrobić z resztą dużej puszki, kupcie małą),
- 2 spore piersi z kurczaka,
- przyprawa Gyros,
- ketchup,
- majonez,
- cebula (biała lub czerwona - wielbicielką nie jestem, więc używam czerwonej, która jest łągodniejsza, a daje ciekawy efekt kolorystyczny).
Piersi z kurczaka posypujemy przyprawą, mieszamy i smażymy - odstawiamy do ostygnięcia. Kapustę kroimy (lub szatkujemy) cienko. Niewielką częścią wysypujemy dno miski, posypujemy Vegetą (Kucharkiem albo innym takim cudeńkiem), bądź, jeśli nie posiadamy, solimy odrobinę i ugniatamy ręką. Na kapustę kładziemy mięso. Kroimy ogórka w kostkę i układamy na mięsie. Smarujemy ketchupem (tak, żeby zakryło ogórki, ale też nie przesadźcie z ilością, bo później tylko ketchup będziecie czuć). Cebulę kroimy w piórka i robimy z niej kolejną warstwę, na którą wysypujemy kukurydzę (odcedzoną, rzecz jasna - to tak na wszelki wypadek piszę ;]). Smarujemy majonezem - podobne zastrzeżenia jak przy ketchupie, a na to wysypujemy resztę kapusty. Wierzch możemy lekko posolić, ale nie jest to konieczne. I to by było na tyle :)
Mam nadzieję, że będzie smakowało :)
bardzo lubię tę sałatkę
OdpowiedzUsuńja tak samo ;)
Usuńczęsto gości taka sałatka w naszym domu ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMoja królowa sałatek :D Sama ją bardzo często robię, a moja wersję możesz znaleźć na http://salatkagyros.pl/ :) I jeszcze te zdjęcia krok po kroku... dobrze to wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję! :)
Usuńi już patrzę :)